· 

2017-11-30 Interview......


2017-11-30 Interview...... van VoetbalJournaal


 

 Hier het originele artikel van voetbaljournaal: http://bit.ly/2j3e6Rz

Michael Dingsdag werkt met NAC-talenten aan hun profdroom

 

© VoetbalJournaal / Bart Stoutjesdijk
Als voetballertje in de omgeving van Breda wil je natuurlijk maar één ding: spelen voor NAC Breda. Michael Dingsdag is trainer van het team NAC Onder de 12 en legt uit hoe hij te werk gaat met de jeugd van de betaald voetbalclub.
 
BREDA – Anderhalf jaar geleden verruilde Michael Dingsdag het tenue van NAC Breda voor een geelzwart trainingspak. De verdediger kwam één seizoen in actie als speler in het Rat Verlegh Stadion. In dat seizoen 2015/2016 liepen de Bredanaars op het nippertje promotie naar de eredivisie mis. Nu hij zelf niet meer in het Rat Verlegh Stadion speelt, is Dingsdag gestart met een nieuwe missie: ervoor zorgen dat er in de toekomst zoveel mogelijk spelers uit de eigen opleiding te bewonderen zijn op het veld in het NAC-stadion. Vorig jaar had hij al een rol bij NAC onder 13 en bij het onder 12-team en dit jaar is hij bij het laatstgenoemde team de eindverantwoordelijke. “Dat is enorm leuk om te doen, het is geweldig om actief met de jongens te trainen en te zien dat ze beter worden door jouw trainingsactiviteiten. De spelers zijn nog erg jong en het is natuurlijk erg belangrijk dat ze heel veel lol hebben tijdens de training. Maar ze pakken ook op tactisch gebied al veel dingen op.”
 
NAC Breda onder de 12 bestaat uit gescoute spelers uit Breda en omgeving. Het team bestaat uit maar liefst negentien spelers en traint op maandag, donderdag en vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur. Op zaterdagochtend spelen de jongens, verdeeld over twee teams, competitiewedstrijden in een spelvorm van 8 tegen 8 tegen andere jeugdteams van profclubs. Dingsdag heeft dus voldoende momenten in de week om zijn jongens steeds beter te maken. “In een korte tijd bouw je een goede band op met de jongens”, legt de jeugdtrainer uit. “Ouders brengen hun kinderen naar de club en dan heb ik alle tijd om met ze te trainen. De spelers willen allemaal ontzettend graag, zijn bloedfanatiek. Ik hoef ze niet te motiveren, maar moet ze eerder afremmen.”
 
Dingsdag is enorm blij dat hij na zijn voetbalcarrière als trainer aan de slag kon bij NAC Breda. “Ik had de ambitie om jeugdtrainer te worden en ben blij dat ik hier de kans kreeg. Het is pas mijn tweede seizoen hier, maar ik merk dat de club flinke stappen aan het maken is qua jeugdopleiding. Het niveau is alsmaar stijgende, dat is ook terug te zien in de resultaten. De verschillen met de topclubs in Nederland worden steeds kleiner.” Als NAC scoutingsdagen organiseert, is Dingsdag ook vaak present. “Regelmatig pikken we spelers eruit met veel talent. Er lopen in deze regio genoeg goede spelers rond, dat is dus een compliment voor de amateurvoetbalclubs hier in de buurt. Het is een teken dat er ook genoeg voetbalverstand zit bij de verenigingen waar we mee samenwerken.”
 
Spelen voor NAC Breda: dat is al heel wat voor een jongen van elf jaar. Maar spelers in het team van Dingsdag hebben nog een hele lange weg te gaan voordat ze ook echt kunnen doorbreken in het eerst team van de volksclub uit Breda. De jeugdtrainer probeert zijn spelers zo veel mogelijk kennis te laten maken met de wetten van het topvoetbal. Daarin speelt het mentale aspect een grote rol. “Ik ben heel direct naar spelers en ouders toe. Er zijn jongens die wissel staan op zaterdag en met teleurstellingen moeten leren omgaan. En ik verwacht ook dat trainen belangrijker is dan een kinderfeestje of iets dergelijks. Het zijn regels die jongens al snel in hun oren moeten knopen als ze de top willen bereiken.” Natuurlijk moeten de talenten vooral op voetbaltechnisch gebied een hoop leren. In februari maken de jongens van Dingsdag de overstap van een half naar een heel spelveld. “Ze krijgen dan te maken met buitenspel en moeten in plaats van intrappen gaan ingooien. Geen makkelijke stap, maar we doen ons best. Laatst speelden we als proef een oefenduel tegen Feyenoord op een heel speelveld en dat duel eindigde in 1-1. Best een prima resultaat”, aldus Dingsdag.
 
De trainer vindt het fijn om te sleutelen aan de jonge talenten van NAC Breda. Net zoals zijn spelers straks de overstap maken naar een nieuwe leeftijdscategorie, zo hoopt Dingsdag zich als trainer ook steeds meer te ontwikkelen. “Elke leeftijdscategorie is anders en dat is uitdagend voor mij als trainer.” Zien we de talenten van Dingsdag over een paar jaar terug in het Rat Verlegh Stadion? “Dat hoop ik, maar dat ligt natuurlijk aan de jongens zelf. Ik vind het mooi dat ik de jongens kan helpen. Zij hebben de ambitie om ooit het eerste van NAC te halen en ik doe elke dag mijn uiterste best om ze te helpen met het verwezenlijken van deze droom.”