· 

2018-06-15 "De Valk", roofvogel shoot Lunteren


2018-06-15 "De Valk", roofvogel shoot LunterenVrijdagavond 15 Juni, heb ik mijn verjaardag cadeautje geopend, gekregen van de kinderen. Dit bestond uit een foto-shoot bij "De Valk", roofvogels in Lunteren.  In eerste instantie dacht ik dat dit bestond uit het "leren schieten", onder begeleiding- en instructie van een fotograaf.  Het bleek echter de bedoeling dat wij, "de fotografen"


waren, en de mogelijkheid kregen, om deze mooie beestjes, voor de camera te krijgen. Een leuke- en gezellige ervaring.Klokslag 6, op de vrijdagavond hadden 9 fotografen in spé, de camera's klaar gemaakt, om het veld in te gaan. Echter voordat we hiermee konden beginnen was er eerst koffie met een  specialiteit uit Ede, een soort appel beignet, "bekleed" met heerlijke zoetigheid. Dan de laarzen aan, het veld in bezaaid met koeienvlaaien, om onze kans te wagen, mooie foto's te maken.

Een prachtig zonnetje over een kleine vijver, en wij de "schutters", langs de kant om een zo gunstig mogelijk moment te kunnen uitkiezen, om de sierlijke "fluffy flyers" op de "gevoelige plaat" te zetten.

 

Af en toe hadden de grote roofvogels het idee, "Gerard, wat denk jezelf, pluk die kip zelf maar uit het water".  Veelvuldig en langdurig proberen, leverde toch het gewenste resultaat op voor de prachtige "kiekjes", van de deelnemers.  Af en toe werden wij aan de waterkant, verrast door de heftige duikvluchten van de mooi uitgelijnde "vliegmachines". Want bij het overvliegen werden af en toe onze lokken geraakt door de staarten van de grote vogels, dan wel of niet opzettelijk.  

 

Gerard en Bettine, het eigenaars koppel van "De Valk, beide al vele jaren bezig met hun "hobby", roofvogels trainen.  En zelfs als het mogelijk zou zijn, "zelf uitbroeden" om deze, stuk voor stuk prachtexemplaren, door middel van "de jacht" hun voer toe te stoppen.

Een aantal "Uilskuikens" die er nu rondliepen, daar bedoel ik niemand van de niet gevleugelde aanwezigen mee, waren inderdaad uitgebroed ónder de ook, in de hokken  aanwezige kippen.  Slecht enkele weken oud, waren zij hun "foster parents" al flink ontgroeid, en ik bedacht mijzelf, wat deze "tokkies" moeten zijn geschrokken, toen ze bij het gekriebel onder de billen naar beneden keken.

 

Kleine- en grote jongens en veelal meisjes werden uit de kast gehaald, en op de boomstronken geplaatst, om in het avondzonnetje voor ons te poseren. Een lijst van wel 17 verschillende vreemde vogels kwam er voorbij. Waarbij de Rupalgier, sorry "Hertog", het meeste indruk maakte vanwege de ruim twee meter spanwijdte. 

Nadat deze grote boef, eerst een rugzak en later het aanwezige publiek intimideerde, was het feest bijna over.   

 


Na de koffiepauze, verder een aantal kleinere roofvogels te hebben gekiekt, was het feest over. We werden uitgenodigd om in de gezellige, "jachthut" nog even na te praten, onder het nuttigen van een natje en droogje. Even nog met het echtpaar geroddeld over hun cluppie "Vitesse", hun ervaringen bij Veensche Boys, en een ons beider bekende familie, waarna de reis naar Mokum werd ingezet....

 

Al met al heel leuke ervaring, een echte aanrader, als je van kieken in het avondzonnetje houdt....

Gerard en Bettine, bedankt voor deze leuke, naar mijn mening, geslaagde avond.

 

(Btw, net nu ik dit verhaaltje schrijf, en deze lijst nog eens doorlees, schiet de naam "kiekenDIEF" in mijn gedachten..... denk dat die "vast" zat..... )