· 

2018-07-14 varen op het IJselmeer


2018-07-14 varen op het IJselmeer bij Medemblik


De meeste foto's Jessica Dingsdag


Zaterdag middag klokslag "twee" waren een paar vriendjes en vriendinnetjes verzameld aan de oever van het IJselmeer, voorheen "Zuiderzee"., om het een en ander aan stuntwerk te laten zien. Tenminste de één had er wat meer vertrouwen in dan de ander dat zij dit tot een goed einde zouden brengen...

 

Even leek het erop dat we met ons "snelveer" de verzamelplaats niet zouden bereiken. Want overal op het redelijk vlakke water lagen namelijk, tenminste volgens mijn bemanning, oude piratenschepen, met aan boord kapers op de loer. Aan boord van onze boot bleef de bemanning dan ook heel alert. Ik, als kapitein was dan ook omringd door een twee-eiige zesjarige tweeling, één 4- en een 2 jarige, met hun ouders, waarvan iedereen wel eerste stuurman wilde zijn. En één vechter..... Dus ik kon met een veilig gevoel mijn tocht hervatten, naar ons verzamelpunt.... 

 

Voordat we met de complete bemanning, in "volle vaart" maar veilig en wel, op de plaats van bestemming waren aangekomen, werd de eerst boot eerst nog belaagd door een zwerm vliegjes. Zo erg dat we achten dat er een vergeten "minder levend" persoon in het water zou liggen. Niets van dat alles zo bleek later. Want toen we 50 meter verder waren en het water nog maar   "2 span"  diep was en de motor, bijna geheel uit getrimd, achter de boot een waar zandspoor naliet, was dat weer over. Op de kant stonden de overige leden van de bemanning al met spanning op ons te wachten, om tot actie te kunnen komen. 

 

Plannen werden gesmeed en de "fun" kon beginnen.  De een na de ander maakte zijn of haar rondjes in de band of op de "raket", en bijna iedereen kon zonder malheur, en bijna droog weer aan het prettige strandje plaatsnemen.  Na enkele uurtjes waterpret te hebben gehad moesten we weer huiswaarts, om weer op tijd bij de sluis te zijn, om te worden geschut. Toch nog even een rondje "oude Haven" van Medemblik totslot, waarbij de aandacht van mijn oudste kleinzoon meer uitging naar een "R8 S-line", die aan de kade geparkeerd stond, dan naar de boten, en geef hem eens ongelijk. Zowel op de heen als de terugweg, gaf de kapitein een  "lesje sluis kennis", waarbij je al direct kon merken wie in de ochtend les goed had opgelet, en wie de verse bemanning was. De tweeling had alle vragen goed.....

 

Toen we weer bij onze veste terugkwamen stonden de ouders klaar om "mijn bemanning" hun kroost, weer in ontvangst te nemen.  Mijn langste "lig-matroos", van ongeveer 2 meter, gaf het commando onder de banken en iedereen volgde dit op, op de kapitein na dan....

Naar mijn idee werd het een geslaagde dag.....