·

2018-09-29 JO15 AFC-NAC 4-3 (1-2(c))

JO15 van NAC vergeet zich in Amsterdam te belonen, na sterke eerste helft..... 4-3 (1-2)

Het is zaterdagmiddag, een drukte van jewelste op sportpark Goed Genoeg in Amsterdam. Op vrijwel alle velden volledig bezet, waardoor de heren van NAC jeugd onder 15, een extra 10 minuten moesten wachten om tegen hun leeftijdgenoten van AFC aan te treden. Na het terugzien van vele bekenden kon RR zich klaarmaken voor deze voetbal-pot. Dat het vandaag met de instelling stuk beter zou zijn dan vorige week bij en tegen Zeeburgia, was aan de gezichten van de jongens af te lezen. De eerste helft begon goed, want met georganiseerd veldspel werd AFC in eerste instantie, onder controle gehouden, en bij vlagen weggetikt. Het was wel te zien dat ook deze jongens uit Amsterdam, best goed voetbal konden spelen en ook zij  goed georganiseerd veldspel konden bieden. De eerste 10 minuten was het spel dusdanig, dat beide teams lieten zien aanvallend te willen spelen. Zelfs was het AFC dat in de eerste minuten, ietwat tegen de verhouding in, de beste mogelijkheden kreeg.  Na een minuut of acht was het eerst snelle en fysiek sterke  rechtsbuiten, de  nr9, die de bal van ongeveer 25 m op de paal liet krullen, en nog geen minuut later met strakke voorzet de inkomende linkerspits een niet te missen kans gaf. Deze werden beide niet tot doelpunt gepromoveerd. Rond de 12e minuut was het NAC, dat dit voorbeeld volgde en ook zij in dezelfde minuut tot twee kansen kwam en zelfs bij de tweede poging direct tot een goal kwam. Het was Rahim die met een mooie boog over de keeper, de bal in het doel liet belanden, 0-1.

Het veldspel van NAC was beter in deze periode dan dat van AFC. Toch moesten de NAC-Youngsters vandaag de ogen goed openhouden, omreden dat AFC met counters wel steeds gevaarlijk bleef. Rond de 25e minuut werd de bal, vanaf de centrale verdedigers positie van NAC, door Jayden, met een ware "Ruud Gullit actie" van achteruit op gedribbeld, tot in de vijandelijke "16" van AFC. Tijdens deze actie kwam mij om en na bij zeker vijf tegenstanders tegen die hij allemaal zijn hielen liet zien. Éénmaal in de 16 liet hij ook, met een knappe schuiver, der AFC-keeper kansloos, 0-2.
Tot op dat moment was deze voorsprong niet onverdiend te noemen, want NAC had het volledige spelletje overgenomen van de Amsterdammers, en totale controle. Zo leek het, want dat zij voor rust toch nog op 1-2 terug konden komen, ontstond na een inschattingsfout van de NAC doelman. Het rollertje kwam net binnen de palen, i.p.v. er net buiten. Maar ja, ik zeg altijd als een voorhoedespeler, een intikker niet scoort dan blijft het b.v. 0-0, en wordt er gezegd “wat jammer”,  maar als een keeper een foutje maken dan is het vaak een tegengoal dus dat is “ all in de game”.

Na rust dit een totaal ander spel beeld, NAC kon de mannen van AFC niet echt meer intomen en het leek ook nadat Aimane het veld moest verlaten met een blessure, dat de grip op de wedstrijd er niet meer was. Steeds vaker konden de aanvallers van AFC, met gevaarlijke acties vanaf het middenveld tot aan de NAC "16" doordringen. Op dat moment kon keeper Wessel zijn doel goed schoonhouden met enkele goede één op één acties. Toch was het al in de 44e minuut dat AFC op gelijke hoogte kon komen komen, vanuit een dood spelmoment moest de NAC Goalie wederom vissen, 2 - 2, nadat de AFC spelers volledig vrij konden inkoppen. Het was alsof de NAC spelers er nog geen lering uit hadden getrokken, want nog geen 3 minuten later werd eveneens uit de dood spelmoment de bal in het NAC doel gekopt, 3 - 2.  Het was een achterstand die niet helemaal was ingecalculeerd, ook om reden dat de Bredase BVO een stuk hoger ingeschat zou moeten worden. Zij hadden namelijk, ondanks de wisselende resultaten,  tot aan deze wedstrijd een mooie tweede plaats in een bezit. Dat je niet echt van statistieken, of ranglijsten mag uitgaan bleek ook weer in deze wedstrijd. De Amsterdammers wilde zich zeker niet neerleggen bij een Bredase "Supremacy". Het was tot in de 58e minuut dat de Geel/Zwarte brigade weer op een gelijke hoogte konden komen vanuit een penalty, 3 - 3 rustig ingeschoten door Mees.
Even leek het dat verlies zou kunnen worden afgewend, echter de NAC brigade bleef volharden in het maken van dezelfde fout als twee keer eerder. Wederom uit een dood spel moment kon dat de bal vanaf de AFC rechterflank voor het doel de "16" in werd geplaatst. Wederom mocht één van de lange jongens de bal vrij inkoppen. Nadat de kopbal in eerste instantie op de paal belande, de teruggekeerde bal werd door een andere vrijstaande AFC speler in het net geschoten. Daardoor stond er vlak voor tijd een 4-3 achterstand op het bord. NAC probeerde er nog van alles aan te doen, echter de kleine "mondige" AFC-keeper hield met enkele kunst en vliegwerk acties, zijn doel verder schoon. Zodat de wedstrijd uitmondde in een verliespartij. Het was duidelijk, twee wedstrijden in Amsterdam, twee wedstrijden verloren niet tegen sterkere tegenstanders, maar teams met een missie. Deze top-amateurs willen laten zien dat zij met de beste BVO's meekunnen, en tot nu met succes. Na rust was de grip op de partij namelijk geheel verdwenen, waar het in de eerste helft er toch goed uit gezien had voor NAC. Wat nog even gezegd moet worden, is dat de "MiG" en de "vijandelijke" assistent minimaal goed waren te noemen, bedankt voor deze leiding.

Mijn "MotM" vandaag waren er twee, Jayden vanwege zijn opkomende "Gullit"actie, en de schitterende goal, maar ook "de pitbull Sohayb" mag ik niet vergeten, met zijn weergaloze verdedigende acties (RR).