· 

2018-11-10 JO15 Hollandia-NAC 1-2 (0-0(C))


2018-11-10 JO15 Hollandia - NAC 1-2  (0-0(C))


19% balbezit voor Hollandia, leidt bijna tot puntverlies voor sterk opererend NAC....., uitslag 1-2.....Voor even was jullie RR weer even terug in Hoorn, bij de club van top amateur Hollandia. Het is zaterdagmiddag kwart voor één dat de jongens van NAC uit Breda de kicksen weer mogen onderbinden en de wei in. Zij traden vandaag aan, aan de boorden van het IJsselmeer, tegen de jeugd van Hollandia onder 15 jaar. Gelukkig zijn we nú nog geen maand verder, want vanuit mijn geheugen heeft de RR opgedist dat, in de maanden januari februari en af en toe zelfs in maart, het hier flink koud kan zijn, met vaak harde wind. Dit komt dan, vooral in een strenge winter, door het kruiende ijs, dat bijna direct tegen de kantine van Hollandia wordt opgedrukt.
Één van de laatste keren dat ik hier een wedstrijd heb bezocht, was er één van de Ajax B1 tegen Hollandia A1. Het werd een wedstrijd die met 3-2 door de jongelingen van Ajax werd gewonnen, met in de gelederen Abdelhak Nouri, en destijds jullie trainers' en RR’s nog zeer jeugdige vriendje Donny van de Beek. Vrijwel direct moet je ook terug denken aan de periode dat je deze jongens hebt zien spelen, en hoe de ouders destijds, en nu van de huidige jongens onder 15 van NAC hun kinderen zien spelen. Met de nog zeer verse “geschiedenis” in gedachten, wil ik iedereen meegeven, koester deze momenten. Zo, dat was het sentimentele deel, je ziet hoe af en toe je gedachten met je op de loop kunnen gaan. Nu weer over naar de orde van de dag..... JO15 Hollandia-NAC.....

In de aanhef heb je kunnen lezen dat gering balbezit van een tegenstander altijd wel tot één of twee kansen leidt. Dit gezien de uitslag 1-2 in het voordeel van NAC. In de eerste helft was het balbezit naar mijn idee, nog dramatischer dan de 19% zoals ik eerder aangaf. De gehele wedstrijd werd eigenlijk bepaald door NAC en de amateurs uit Hoorn, wisten maar weinig in te brengen. Met vlot, aanvallend en zelfs af en toe héél goed veldspel, werd Hollandia ver teruggedrongen. Dit leidde echter wel tot goede kansen en diverse mogelijkheden voor NAC, maar de nul bleef voor alsnog op het scorebord.
Vandaag was het niet anders, maar er moet worden  bijgezegd  dat de jongens die in kansrijke positie kwamen, bij de afronding of een heel goede keeper, of het aluminium op hun weg vonden.  Zo trof Mees vanuit een corner van Lars, de paal en werd de tweede en derde mogelijkheid, daarna gemist.  Inzetten-, kopballen- of schoten van  Mees, Rahim, Jayden, Seth, Corijn en Sohayb troffen geen doel. De geel/zwarte brigade bleef echter alles op alles zetten om tot een doelpunt te komen. Bij vrijwel iedere spelhervatting van de Hollandia keeper, werd binnen een paar seconden de bal weer ver- of heroverd, en opnieuw de aanval gezocht. Niet “blind” maar met mooi opgezette aanvallen van achteruit. 
Veel werk werd er in deze fase verzet door de middenvelders Jayden, Seth en “PJ” maar het  resultaat, of eigenlijk het vervolg bleef vooralsnog uit. 
Rond de 30 min. was het even " billen knijpen". Balverlies leverde een counter op voor Hollandia. Maar de rood wit gestreepte spits schoof de bal, na goed uitkomen van bink naast de goal. De rust bak dan ook aan met de brilstand , 0 - 0 . Eigenlijk te gek voor woorden als je het kansen verloop hebt gezien. 
In de rust wet Jayden een rij terug gezet en verving mees in de laatste Linie. De vrije le-Rida werd links achterin op de plaats van Ky-Mani gezet, die meer naar voren werd geplaatst als linker middenvelder CQ linker spits. Door deze omzetting kreeg Hollandia iets meer grip op het middenveld, en dit resulteerde in iets meer balbezit dan voor rust. Echter door het inbrengen van Dano voor Rahim kwam er meer beweeglijkheid in de punt, maar dit leidde niet direct tot meer gevaar. Af en toe moest, aan de andere kant, NAC-keeper Binck, bij een enkele  corner meer zijn kunsten vertonen, maar deed dit naar behoren. Een paar mooie voorzetten van Corijn en Sohayb leverde een paar goede mogelijkheden voor Kymani op, echter ook in deze gevallen vond hij de goalie op zijn weg. Toch ontstond het eerste en meer dan verdiende NAC doelpunt op een soortgelijke manier. Sterke voorzet vanaf rechts via Corijn, en de prachtige kopbal van Dano, 0-1.  En minuut later, bleek dat ook de arbitrage weer niet echt mee wilde werken vandaag. Een loepzuivere goal van Aïmane werd door de heftig vlaggende grensrechter, sorry assistent scheidsrechter, afgevlagd, waarna dit signaal werd overgenomen door de "MiB". 
Natuurlijk is het makkelijk om altijd alles op de arbitrage af te wentelen, want het niet kunnen scoren wordt af en toe een obsessie voor de ploeg uit Breda. Het eerder aangegeven aanvalsspel word namelijk tot aan de “16 “ goed volgehouden maar de afwerking laat nog steeds te wensen over.
Nog geen 5 min. later werd een blind weggewerkte bal van de Hollandia CV, naar voren gebeukt. De bal viel juiste tussen de twee centrale verdedigers van NAC en de keeper, en dit leidde tot een misverstand, tussen deze mannen. In eerste instantie werd de bal nog geblokt, maar daarna de terugkerende bal door de meegekomen rechterspits in het doel geschoten, 1 - 1.  Zo zie je dat je met het weinige balbezit dat je hebt, het er maar net aan ligt wat je daarmee doet.  Met de volledige ploeg werd weer omgeschakeld naar de aanval.  Jayden schoof weer door vanuit de laatste linie naar voren en de uitblinkende Kymani moest 5 minuten voor tijd, na een aardige tik van de Hollandia centrale verdediger, worden vervangen. Bas mocht deze laatste minuten nog eventjes zijn plek innemen en de frêle Rida schoof een positie door.  Eén van de laatste mogelijkheden kon in de blessuretijd worden benut. Bij een mooie vrije trap vanaf de rechterkant volgens mij van Lars, kon Sohayb de bal bij de tweede paal de bal inkoppen. Deze werd nog net met het hakje van richting veranderd door "PJ", en achter de keeper in het doel gewerkt, 1-2.   Het voetbal ten opzichte van het bikkelen, werd gelukkig wel beloond.....
Naar mijn mening was vandaag de ongelukkige Kymani, die vooral de tweede helft liet zien dat hij veel in zijn mars heeft, "als hij maar wilt".  De absolute matchwinner was natuurlijk "PJ"  die de winnende goal binnen schoot in de 73e minuut..
Opstelling: Binck, Sohayb, Mees(Rida 36), Lars, Kymani(bas 65), Seth, Jayden, Pieter-Joost, Corijn, Rahim(Dano 36), Aïmane. Blessure: Mees, Xavi, Wessel (k), Wessel (k).