· 

2019-01-30 dag 14, Djárason, nog geen Selikor, en met "the Hermanator" en "Aloë Vera", op JT-Beach


2019-01-30 dag 14, Djárason, nog geen Selikor, en met "the Hermanator" en "Aloë Vera", op JT-Beach


Woensdag 30 januari 2019, vandaag gaan we onze "Dutch Tjoller" alias "the Hermanator" van Tijn opzoeken op JT-Beach. De twee eerdere keren dat we op dit strand waren was onze gabber niet aanwezig vanwege de welverdiende weekendrust. Nu dan, op de Woensdag was onze "held" wel aanwezig, en naar de geluiden uit de bouwkeet, hard aan het werk.  Nu wil het tussen de middag weleens voorkomen, in de werklui's pauze, dat alleen de muziek te horen is, en net boven het gesnurk van de mannen uitkomt.  Vandaag dus niet. Hij was druk aan het slijpen, zagen en wat al niet meer, en zag er zeer fris en fruitig uit.  Jullie weten, wat ik schrijf, dat doe- of zeg, is "bijna" altijd geheel naar waarheid. Toen we ook in zijn "werkruimte" binnenstapten, zagen we onze mannetjesputter, druk in de weer. "Vers" geschoren, schone "kleertjes", op en top. Hij vertelde dat; 'we hem 14 uur hiervoor niet hadden moeten zien, na zijn vorige werkdag', nou als hij dat zegt is het eerder een baard van een werkweek, bedacht ik me. Ik heb nog even opgezocht wat het woord werkruimte in het Papiaments is, maar kreeg daar een zeer negatief "resultaat" wat eigenlijk niet geheel de waarheid is. Ik weet wel beter, en wil onze eilanders niet beledigen, maar toch, ik kreeg terug:  "Het spijt ons, maar we hebben geen vertalingen voor woord werkruimte in Nederlands-Papiaments woordenboek. Gelieve, overweeg dan het toevoegen van nieuwe vertaling naar Glosbe".  Slordig......

 

Op hetzelfde plekje waar we eerder dat weekend "neer ploften", lagen onze vrienden uit het Rotterdamse. Onze "blonde God", glazenwasser van beroep, en ons lieve "Zorg kippetje". Beide ook weer honkvast, en op dezelfde plaats. Tegenover spotte, mijn eigen "kippetje" een volgende "celeb". Nou ja, een leuke muzikant die door, het Tv-programma VI, wiens ster de laatste jaren flink is gerezen.  Voor de Mensen die VI niet kijken, zullen zijn kunsten misschien niet echt tot de verbeelding spreken. Maar naar mijn mening is het een meer dan goede muzikant. Met zijn liefelijke "kippetje", ook veelvuldig achter de bar van het Tv-programma te zien, en veelvuldig belicht door de presentator en sidekick "Gijp", was hij net als de andere aanwezigen van een verdiende "zomerzon" aan het genieten.  Nu kan ik met onze achternaam natuurlijk niet veel zeggen, en heb ik ook eigenlijk geen schuilnaam nodig, maar In Nederland staat hij bekend onder de muzikantennaam Danny-, hier op het eiland als, "Aloë" Vera.....

Btw, als ik iets wil bestellen op het eiland, eten, of ergens een tafel, gebruik ik zelf weleens "Djamars", het papiaments voor Dinsdag..... weliswaar zonder G.....

 

Ik wil trouwens met het woord "kippetje" niet belerend- of denigrerend overkomen naar onze dames maar het schoot me, bij aanvang van het stukje, in het hoofd bij het zien van de foto van de "Hulk" met de "shitting Yuana", wat "een prachtige leguaan" betekend, terug keek.  Niet iedereen begrijpt meestal mijn gedachtegang, ik af en toe zelf ook niet, maar ik leg even uit hoe het zit.  Vraag je namelijk aan de mensen die weleens, het sinds een aantal jaren beschermde dier, hebben gegeten; 'waar smaakt zo een leguaan naar', het vaste antwoord is dan, 'naar kip', nou waarom zou ik dan leguaan eten.....  Dus daarom het "kippetje", sorry dames......

 

Toen we juist uit onze verblijfplaats vertrokken, was er overal in de wijk, nog geen huisvuil opgehaald. Overal nog volle "sushi-bakkies", nee geen "Japanse-pot", maar het Papiaments voor afvalbak. Ondanks dat, volgens zeggen, de vuilophalers wel hun zin hebben gekregen met de staking. Maar ja, een achterstandje van een werkdag, op de wekelijkse vuilophaal, is geen sinecure op het eiland, waar veel van eten en drinken afhangt.  Dus ook veel afval..... 

O ja, eergisteren was er op het strand van  "Baya", het verdere deel van Caracasbaai, een meneer met wat gaatjes gevonden. De "Polis" heeft het idee dat het gaat om een slachtoffer in een  ontuchtzaak. Meneer werd buiten de "prikjes" gevonden met zijn "Lolo" in de hand. 

En dan wel los van het lichaam.....

 

Tijdens onze maaltijd op het strand, kwam "the Hermanator", met in zijn handen een paar drankjes, even gezellig bij ons zitten. Even wat "oude koeien uit de sloot halen", als ik dit gezegde tenminste nog mag gebruiken. Bovendien wel water in de buurt maar geen sloot(!).

Heel gezellig en met de belofte dat we komende week even komen buurten, namen we afscheid. O ja, na deze harde werkdag voor onze gabber, was hij alweer redelijk veranderd in de "Dutch Tjoller". Morgen is hij waarschijnlijk, weer fris en fruitig.....

 

Met in mijn achterhoofd, de verjaardag van mij moppie, 31 Januari, hield ik de klok sterk in de gaten. Echter vandaag, afgeleid door vele "kos" (zaken) op het strand, was ik ietwat warrig. Eerst al begon ik haar al te feliciteren om 17.00u, fout, 18.00u. weer fout maar toen 19.00u, deze tijdzône, ja hoor mocht ik haar feliciteren en kussen.....

Voordeel als je 5 uur tijdverschil hebt met Nederland, dat je om 0.00u plaatselijke tijd, dit kunt herhalen. Het voordeel van een Nederlandse verjaardag op de Antillen.....

Even hierna zochten we ons bed op.... Het "kippetje" van 16, weer een probleem met de getallen, en de "Haan".....    Amigoenan, te mañan.....  

x

x

x