· 

2019-04-13 JO19 NAC - Sparta 4-2 (C)


2019-04-13 JO19 NAC - Sparta 4-2 (C)


JO19 van NAC, speelt zich in tweede bedrijf naar een mooie overwinning (4-2), en maakt reclame voor het jeugdvoetbal.....

Zoals de aanhef al impliceert, het was gistermiddag genieten op het Sportpark Heksenwiel, te Breda.  Was de wedstrijd, in het eerste bedrijf, (bijna) geheel in evenwicht. Alleen de ruststand deed anders vermoeden (0-1), maar ook die had, als de gegeven penaty benut, in evenwicht kunnen zijn . De tweede helft moesten de Spartanenen zich gewonnen geven tegen een ontketend NAC. Vanaf minuut 46 tot en met minuut 60 werd de ene na de andere aanval op het Sparta doel gelanceerd. Hierbij werden de Rood/Witten uit Rotterdam, in een slechts paar minuten tijd, totaal op een hoop gespeeld. 

Ook de Sparta assistent trainer Geert Arend Roorda, oud collega en kameraad van de huidige NAC JO19 trainer, kon hier tegenover geen afdoende tactiek bedenken.....

Zo blijkt dat NAC met haar jeugd op de goede weg is want tegen deze, één van de historisch beste jeugdopleidingen van Nederland, werd eerder deze week ook al door de JO17, een 1-0 overwinning op haar leeftijdgenoten behaald......

 

De eerste helft ontbrandde de wedstrijd direct na het eerste fluitje van de gretig met kaarten slingerende arbiter. Ik moet ook toegeven, in veel gevallen had de leidsman hier het grootste gelijk in.  Mede doordat de hele wedstrijd zich in een moordend tempo afspeelde werd het door, af en toe iets tè gretig ingrijpen van de spelers ten opzichte van elkaar, óók een hard potje voetbal.  Maar nooit ontaarde dit in een schop partij.....

De eerste mogelijkheid was er wel één voor Sparta, echter goed ingrijpen van doelman Sem Custers, op de lage voorzet vanaf de linkerflank, voorkwam hij een doelpunt.  Het onstaan van deze éne kans onstond omdat de NAC'ers vanaf het begin "in de vooral naar vóren

modus" stond.  Dit hield niet in lange rossen naar voren maar met knap combinatiespel, de aanval te zoeken. Toch was het Sparta dat in de 14e minuut op voorsprong kwam, nadat de bal uit een onvoldoende weggewerkte vrijetrap, randje "16", door Spartaan Valies vol op de slof werd genomen en het leer keihard achter de NAC doelman Sem Custers knalde, 0-1.

 

Hierna veranderde er niets aan het spelbeeld, NAC naar voren en Sparta leunend op de defensie, veelal loerend op de counter. Met mooie steekpasses van Sabir Agougil en Yassine Azzagari, en de goede opbouw vanuit het middenveld, werd Sparta meer en meer onder druk gezet en ook gehouden. Dat resulteerde ook in een Penalty, nadat Gijs Kila, onreglementair onderuit werd gehaald.  Jan-Paul van Hecke posteerde zich achter de bal, maar plaatste de verkregen buitenkans netjes, buiten bereik van de doelman, maar ook iets te hoog op de lat. De terugkerende bal werd door Boris van Schuppen ingeschoten, maar door een woud van benen, kon hij het doel niet bereiken.   Daarvoor was Mo Amissi ook al een keer zeer gevaarlijk geweest, maar de Sparta-doelman roste de bal uit de korte hoek.... Ruststand 0-1.....

 

De tweede helft begon zoals eerder aangegeven furieus door de Geel/Zwarten, onder aanvoering van Sjaak Kuyper. Dan uit een afgedwongen corner, de bal voorbij de verre paal, waar Sabir Agougli de bal voor de voeten van JP van Hecke kopte, die uit de draai fraai binnen kon schieten, 1-1.  Nog geen 2 minuten later is het eerst goed storend werk van Wout Neelen, die de bal over het middenveld in speelt naar Yassine Azzagari die vervolgt op Sabir Agougil, die op zijn beurt Sjaak Kuyper aanspeelt. Op de achterlijn speelt hij zijn tegenstander het bos in stuurt, en de bal "45" terug op Sabir Agougil, die de bal onhoudbaar de verre hoek instuurt, 2-1. Even een mogelijkheid voor Sparta, toen de bal bij de 1e paal bijna werd ingegleden, maar naast. Toch werd Sparta geen rust gegund want 3 minuten later was het mannetjesputter Gijs Kila, die de hele wedstrijd door twee reuzen werd aangepakt, die op voorgeven van Mo Amissi, de stand op 3-1 kon zetten. Even nam NAC was gas  terug en kwam het spelbeeld van de eerste helft weer terug. Sparta murw gebeukt, en NAC ietwat behoudender wat leunend op de ijzersterke achterhoede, waar vandaag ook Jethro Mashart, tot de 60e minuut in acteerde. Verder dan wat schoten van afstand kwamen de Rotterdammers niet meer. Voor Mo Amissi een mooi moment, in de 81e minuut, nadat hij diep wordt gestuurd door Sabir Agougli, de bal vrijmaakte en dan de bal beheerst in de hoek tikte, 4-1. Kort hiervoor had hij ook al een schop op het kruis, na een combinatie met Luca den Heijer. Dat Sparta toch nog een goal kon maken in de 94e minuut was voor de statistieken.....  De wissels vandaag lieten ook zien dat zij niet ver van de basis afstaan....

 

Mijn MotM was dit keer Gijs Kila, die naast de verkregen penalty en de mooie 3-1, daarnaast ook nog een heel sterke partij afleverde..... (RR)

 

De opstelling van NAC: Sem Custers, JP van Hecke, Wout Neelen, Jethro Mashart (Jim Verburgt), Luca den Heijer, Yassine Azzagari, Boris van Schuppen (Floris van Nijnanten), Sabir Agougil, Mo Amissi (Hakim Mperanyi), Sjaak Kuyper (Beslan Sagov), Gijs Kila. Wissels: Michel Butselaar (k)