· 

Verbruggen in kwartfinale WK O17: “Wij hebben een fantastische ploeg” zondag 10/11/2019 NOS.nl/app


Verbruggen in kwartfinale WK O17:                      “Wij hebben een fantastische ploeg”


Bron: Nieuwsarchief van de NAC.nl (10/11/19)


Bart Verbruggen staat met Oranje O18 in de kwartfinale van de FIFA U-17 World Cup. Vanavond is Paraguay vanaf 20:30 uur (Nederlandse tijd) de tegenstander. De doelman kijkt uit naar dat duel.

"Paraguay lijkt qua speelstijl op een Afrikaanse ploeg, dus we verwachten ongeveer hetzelfde als tegen Nigeria of Senegal”, vertelt Verbruggen. "Zij houden van fysiek spel, wij weten als groep zijnde hoe we dat aan willen pakken. We moeten het hebben van onze technische jongens en ons combinatiespel."

Oranje O18 zit inmiddels in een lekkere flow, zo geeft de goalie aan. "Toen we de eerste twee groepswedstrijden verloren, dacht ik wel: lastig. Maar het vertrouwen is nooit weggeweest in de groep. Wij weten dondersgoed hoe goed we zijn. Tegen de Verenigde Staten draaide het er echt om en toen kon je zien hoe goed we kunnen voetballen."

Het is snel gegaan voor Verbruggen. Begin oktober maakte hij zijn debuut voor Oranje O18, waarna de oproep voor het WK volgde. "Het is echt bizar, ik ben er heel erg blij mee. Het echt realiseren komt later wel. Het is nu vooral genieten en focussen op de wedstrijd tegen Paraguay."

De doelman doet veel ervaring op in Brazilië. "Dit is zo’n mooie ervaring. Brazilië is echt een voetballand, ze zijn hier echt voetbalgek. Soms komen er kleine kinderen kijken bij de training en als je door de stad loopt, roepen mensen je na. Ze verwachten wel veel van ons. We zijn ook in een favela geweest, dat was echt bijzonder. Een soort reality check. Die kinderen hebben heel weinig. Een paar voetbalschoenen en een tenue, maar ze voetballen daar gewoon. Ze zijn zo blij. Ze zijn dankbaar en blij met de kleinste dingen. Dat is mooi om te zien en dat bezoek is iets wat ik nooit zal vergeten."

Het spelen van een WK is iets waar Verbruggen als klein jongetje van droomde. "Je wordt echt volwassener door zo’n toernooi. Als mens en als voetballer. Er zijn veel dingen die ik uiteindelijk meeneem. Het delen van kennis met deze jongens en staf, maar ook de kleine details zoals bijvoorbeeld hoe het voetbal hier wordt beleefd. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk ook dat ik die medaille meeneem in mijn koffer."

"Wij hebben een fantastische ploeg. Als wij gaan draaien en ons niveau halen, dan wil ik nog wel eens zien hoe ver we kunnen komen", aldus Verbruggen, die tot dusver niet in actie kwam op het WK. "Het gaat mij erom dat we het WK winnen. Het gaat er niet om of Verbruggen dan wel of niet op doel staat", is hij duidelijk.

"Om op hoog niveau in actie te kunnen komen, moet je een goede voetballer zijn, maar bovenal een goed mens. Je bent hier om Nederland wereldkampioen te maken. Ik wil natuurlijk eerste keeper zijn, dat moet ik hier en bij NAC laten zien. Tein Troost, Calvin Raatsie en ik willen heel graag spelen en we vechten voor onze plek. Tein en ik doen nu ons best om Calvin klaar te maken voor de wedstrijd", besluit de doelman.

Het treffen tussen Oranje O18 en de leeftijdsgenoten van Paraguay in de kwartfinale van het WK begint vanavond om 20:30 uur (Nederlandse tijd). De wedstrijd is live te zien via de website en app van de NOS.