· 

2019-12-14 JO19 Ajax-NAC 3-1 (c)

Ere-divisie


2019-12-14 JO19 Ajax-NAC 3-1 (C)


Helaas ere-divisie hoog uit zicht, na 3-1 verlies onder erbarmelijke omstandigheden, op de Toekomst.....


Zaterdagmiddag 14:30u. was het "uur U" voor de mannen uit Breda, uit bij Ajax, op sportpark de toekomst. Sowieso altijd een heel lastige tegenstander om tegen te spelen, gezien het, zoals ik het altijd noem met een Judo uitdrukking "technischvoordeel". Vrij vertaald is dit dat dat een bepaalde tegenstander het voordeel krijgt tijdens het spelen van duels, waarbij het op het scherps van de snede moet gaan.  Deze wedstrijd waren het slechts enkele situaties waarbij de Rood-Witten het voordeel van de twijfel kregen, onder leiding van ex-betaaldvoetbal scheidsrechter de heer Karremans.  

 

De eerste 2 minuten kreeg Ajax al direct 3 corners te nemen, maar NAC mocht de grootste kans aantekenen in de vorm van een "blitz aanval" van Dailon Roche Livramento.

Helaas voor Geel en Zwart, koos de aanvaller voor de korte- i.p.v. de lange hoek, waarbij de

Ajax-keeper deze inzet trouwens fraai tegenhield.  Toch was het Ajax dat het tempo van de wedstrijd bepaalde, onder werkelijk erbarmelijke omstandigheden. Storm, regen, hagel en wat al niet meer, teisterden de spelers, en niet te vergeten ondergetekende.  Als een grote vuilniszak was mij een plaats aan de rand van het veld toebedeeld, én doorweekt. Echter hoe moesten de 22 op het veld zich wel hebben gevoeld. Rond de 23e minuut een splijtende pass van Gylermo Misaine "cross" naar "Saba" Agougil, die hem meesterlijk aannam en een dribbel richting "16" maakte. Zijn perfecte voorzet bereikte Pjotr Kestens die het kunstleer in de uiterste hoek plaatste, 0-1. Niet geheel volgens de verhouding maar NAC bekommerde zich daar niet om.  Deze voorsprong was slechts van korte duur, want enkele minuten later was het de Ajax' linksbuitenspeler die voor de derde keer de bal scherp voor het doel langs trapte en bij de tweede paal binnen werd gelopen, 1-1.  Kort hierop was het na notabene een NAC vrijetrap, dat de bal door het midden werd uitverdedigd. Deze verkeerde inspeelpass werd overgenomen, door een Ajax  aanvaller, en NAC keeper Bart Verbruggen  kansloos liet, 2-1. En de stand omgebogen naar een Amsterdamse voorsprong. Tot aan de rust bleef het spel een beetje heen en weer "hobbelen", Ajax stond op voorsprong en wilde niet uit de eigen verdediging.  NAC probeerde het e.e.a te forceren wat leidde tot een mooie afgeblokte dribbel in de "16" van "Saba" Agogil, en uit de opvolgende corner een kopbal van Yassine Azzagari, die door de Ajax doelman geweldig werd gered.

 

De rust in met de 2-1 achterstand, misschien wel een "donderspeech" van de coach(?).  Als dit zo geweest zou zijn, dan gingen alle goede bedoelingen direct door het afvoerputje. Want het begin van de tweede helft werd slapper gestart dan de eerste werd beëindigd.  Al binnen twee minuten had Ajax, zoals later duidelijk werd,  de beslissende 3-1 binnen getikt, en was het achter de feiten aanlopen, voor de NAC elf.  Een hard afstandsschot van de hardwerkende "DaiRL" werd door de Ajax-goalie, in twee keer gepakt. De weersomstandigheden werden er ook in de tweede helft niet beter op, en ondanks dat NAC er alles aan deed, werd er niet gescoord door de mannen uit Breda. Er waren nog mooie mogelijkheden, c.q. kansen voor de NAC-elf maar die waren vanmiddag niet aan hen besteed.  Toch kon ook Ajax niet meer tot echt

uitgespeelde kansen komen, of werden voor off-side teruggefloten. Aan NAC- kant enkele kleine mogelijkheden. Saba" Agougil kwam met zijn passen net niet uit, bij een voorzet van de vandaag verder onzichtbare Boris van Schuppen. Een afstandsschot van de ingevallen Daan Wensink werd gekeerd-, een aanvalsactie van verdediger Rico van Nielen, werd in de lange hoek door de goalie weg gebokst. Een verre bal werd d.m.v. een Ajax-aanname(*) van de centrale verdediger, voor de aanstormende Vieri Kotzebue weggekaapt.  Al met al een verdiende overwinning voor Ajax, waar niets op af te dingen viel. Juist in deze wedstrijd, lukte het NAC niet om in het eigen spel te komen, zoals tegen PSV vorige week wel lukte, en een overwinning uit het vuur kon slepen.....

 

Zij waren net een maatje te groot voor het team uit Breda, waarbij déze uitslag, als het bij de overige uitslagen in de huidige speelronde niet goed zou lopen, bepalend zou zijn......

Helaas waren de uitslagen dusdanig dat NAC net één puntje te kort kwam om ook het tweede deel van deze competitie in de kampioenspoule te kunnen uitkomen.  Dit éne punt, om welke reden dan ook niet binnengehaald in de eerste serie wedstrijden......

Na de Winterstop moeten de mannen het gaan doen in het lagere deel van de ere-divisie, hopelijk kan dan het opleidingsdeel van dit team weer een treetje hoger worden getild. En voor het eerste elftal van NAC een paar pareltjes worden afgeleverd..... 

 

Mijn MotM was vanmiddag Rico van Nielen, die geen enkel duel heeft verloren tegen een goede Ajax voorhoede, en zelfs tot een goede 1-op-1 met de keeper uitkwam, die net werd gekeerd  (RR)

 

(*) definitie Ajax aanname= het aannemen van de bal met de borst- of hoofd, waarbij veelal met behulp van de arm een correctie wordt gemaakt.....meestal niet bestraft.