· 

2021-07-03 Drieluik SC Telstar - IJmuiden - Stormvogels (vr)


2021-07-03   Drieluik SC Telstar - IJmuiden - Stormvogels


Seizoensstart SC Telstar

Velsen-Zuid

 

Een mooie aftrap van het seizoen of zonde van de tijd? Niet iedereen zag het nut in van het drieluik tussen Telstar, IJmuiden en Stormvogels.

Sportief gezien was het immers geen strijd. Telstar kwam in 45 minuten tegen Stormvogels tot 8-1 en trakteerde IJmuiden in een helft op zes tegentreffers. Het kwaliteitsverschil tussen Telstar en de derdeklassers - die alleen deze week hadden getraind - bleek veel te groot. Tegen Stormvogels leek het wel een schiettent. Glynor Plet scoorde twee keer, Robin Eindhoven drie keer, opkomende back Delvechio Blackson twee keer en Tom Overtoom eenmaal.

,,Ze speelden ons echt helemaal kapot, het tempo lag erg hoog”, hijgde aanvaller Milan van Essen van Stormvogels na. ,,Die gasten zijn zo fit. Wij zijn net begonnen met trainen en hebben al acht maanden geen wedstrijd gespeeld.”

Scoren

Van Essen, die deze zomer na zeven jaar IJmuiden de overstap maakt naar de plaatselijke concurrent in de derde klasse zaterdag, was de enige van Stormvogels die een schot loste op het vijandelijke doel. En die was raak. Een vrije trap van Melle Springer, in 2019/2020 nog een van de spelers in de selectie van Andries Jonker, kon niet worden gecontroleerd door doelman Ronald Koeman. Van Essen benutte de rebound. ,,Scoren is altijd leuk maar dit is wel erg tof. Ik sta hier vaak op vrijdagavond op de tribune.”

IJmuiden kon tegen Telstar langer meekomen. Uiteindelijk gaf ook daar de fitheid de doorslag en liep Telstar gemakkelijk uit naar een 6-0 overwinning. Nieuwe spits Rein Smit, geboren in Castricum en de laatste jaren actief bij SC Heerenveen, scoorde een hattrick. Gyliano van Velzen benutte een penalty en ook verdedigers Tyrese Gemert en Lelsey Bakker waren trefzeker.

,,Ik weet dat het traditie is maar eigenlijk vind ik dit soort wedstrijden helemaal niks. Van mij had het niet gehoeven”, maakte trainer Tom Jacob van IJmuiden van zijn hart geen moordkuil. ,,Wij beginnen pas in augustus aan de voorbereiding. Dan moeten we nu helemaal in training voor een wedstrijd waarvan je weet dat je hem verliest. We hebben slechts drie keer kunnen trainen. Het enige leuke is dat we even bij elkaar zijn en er vandaag weer publiek bij is.”

Andries Jonker dacht er anders over. Ondanks het niveauverschil ziet hij voor Telstar meerwaarde in oefenwedstrijden met de buren. ,,Ik vind het goed om de voorbereiding op het seizoen te starten tegen clubs uit de regio. We willen een goede verstandhouding met de buren onderhouden en ons presteren aan de achterban van IJmuiden en Stormvogels. Dit is voor ons de kans om aardig te spelen en dat er steeds meer mensen naar ons stadion komen.”

Publiek

Waar iedereen het wel over eens was, was dat het fijn was om weer eens voetbal met publiek te zien. De tribune zat lekker vol. Dat was sinds 28 september niet meer het geval geweest. Daarna speelde Telstar het seizoen uit zonder publiek. In sfeerloze decors waar je elke kuch of vloek van de rechtsback kan horen. Waar alles wat voetbal leuk maakt van de tribunes was verbannen.

Het voetbalhart van de liefhebber maakte zaterdag dan ook een sprongetje. Oude bekenden die met een plastic bekertje bier in de hand bijpraten, oersupporter Jomanda die zijn toeter laat schetteren en kinderen die als nieuwsgierige honden om de spelers van Telstar heen hangen. Neem daarbij dat er een prachtig nieuw kunstgrasveld ligt en er voor het eerst in jaren weer dug-outs naast het veld staan en je kunt niet anders dan concluderen dat het drieluik al geslaagd was voordat er een bal had gerold.

,,Een verademing”, noemde trainer Andries Jonker van Telstar het. ,,Je hoort het geroezemoes, zo hoort het te zijn. Met een paar honderd mensen op de tribune is het meteen gezellig.”

Stormvogels won het slot van het drieluik met 4-0 van IJmuiden.....