· 

2022-10-18 aankondiging JO21 Be Quick 1887-JO21 Telstar (C7)


2022-10-18 aankondiging JO21 Be Quick 1887-JO21 Telstar (C7)

Zaterdagmorgen vroeg stapt de JO21 van Telstar de bus in naar Haren, provincie  Groningen, om daar één van de oudste clubs uit Nederland te treffen.  Namelijk Be Quick 1887, de club die nog steeds (sinds 1921)  in "Stadion Esserberg' speelt waar het in het roemrijke verleden heel wat wedstrijden op diverse niveaus heeft afgewerkt, en zelfs in 1920 landskampioen is geweest. We zullen zien of het team van Telstar ook deze Noordelijke beproeving kan weerstaan, en misschien mogen ze in het museum spelen (?).....  Succes mannen.

 

Even voor de geschied kundigen en -liefhebbers hieronder nog een stukje oudheid (bron Wikipedia):

 

Stadion Esserberg is een voetbalstadion in Haren, gelegen op het Sportpark Esserberg. Het stadion is de thuishaven van Be Quick 1887. Het stadion ligt tegen de stad Groningen aan. Het is genoemd naar een weidegebied ten westen van het gehucht Essen, gelegen tussen Groningen en Haren.

Het stadion is in 1921 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en werd op 18 november van dat jaar ingewijd.[1] Het is een ontwerp van de architect Evert van Linge, een van de spelers van het elftal van Be Quick dat in 1920 landskampioen werd. In 1933 brandde de houten eretribune af, waarna Evert van Linge een nieuwe tribune van beton liet bouwen. Van Linge liet zich met de bouw van deze tribune inspireren door de Marathon Tribune van het Olympisch Stadion.[2] Oorspronkelijk had Stadion Esserberg een capaciteit van 18.000 toeschouwers, tegenwoordig is de officiële capaciteit 12.000 toeschouwers.[3]

De Esserberg is het oudste stadion in het noorden van Nederland. Voor de invoering van het betaald voetbal werden alle belangrijke wedstrijden van Groningse teams hier gespeeld. Vlak bij het stadion, aan de Esserweg, was het eindpunt van een van de lijnen van de Groningse trolleybus. Onder invloed van de successen van GVAV werd de functie van belangrijkste stadion overgenomen door het Oosterpark Stadion.

Van 1977 tot 2013 werd op De Esserberg tijdens de pinksterdagen het Eurovoetbal-toernooi gespeeld.

In 1997 werd het stadion gerestaureerd. In 2014 is het Esserbergstadion aangewezen als gemeentelijk monument. In 2018 werd de gerenoveerde zittribune van het stadion vernoemd naar Evert van Linge.[4]