· 

2023-01-20 dag 2, djabiernes vrijdag, altijd de eerste dag acclimatiseren


2023-01-20 dag 2, djabièrnès vrijdag, zoals altijd de eerste dag even acclimatiseren, op ons "nest"

Ieder jaar is het bij ons gebruikelijk om de eerste dag even wat te acclimatiseren.  Je komt vanuit het "koude kikkerland" en dan ga je naar een plaats, waar het om en nabij maar 12 uur licht is, maar de zonnekracht écht ongelooflijk is. Als wij het ook over Curaçao spreken, dan is ons stokpaardje ook altijd, "blijven smeren, smeren en nog eens smeren".  Als voorbeeld geef ik ook altijd, dat we naar een vlootschouw zijn geweest in de haven van Willemstad, een Marineschip waar een "nichtje" van ons op had gevaren. Die dag was het bijna compleet verduisterd, maar toch hadden we aan het eind van de dag "T-shirt randjes". Je weet wel, een beetje als een wielrenner, in de tour.  Dus we laten de huid, én de zweetklieren, even wennen aan het voor dit jaargetijde, ongewone licht en warmte niveau.....

 

Bij het opstaan leek het een beetje te regenen, nou het leek niet, het regende flink. Voordeel in de tropen in tegenstelling van ons klimaat is, dat het gezegde na regen komt zonneschijn, (bijna) altijd opgaat, zo ook vandaag. Na het buitje, waren de klanken van de lijsters en de trupial alweer te horen, meestal een goed teken. Ook waren er naar mijn mening meer vogeltjes actief, dan de afgelopen jaren gewoon was. Veelal waren de parkieten in Amsterdam in overtal, nu heb ik er al mee gezien dan de laatste jaren bij elkaar. Ook een kanarie-, de blenchi di kas (de huis kolibri), en op afstand een paar Tortelduifjes (tijdens de ochtend-wip), kon ik al vastleggen. Het lijkt wel het NPO1 programma "Vroege Vogels" waar ik aan mee doe.....
Nadeel van het vroege regen vocht, is dat de wimpiri's, ongeveer 1,5 mm grote vliegjes die flink kunnen irriteren en ook flink bijten, plus de muggen hiervan profiteren, en in grote getale aanwezig zijn. Vaak wordt DEET aangeraden, zo'n spray of smeermiddeltje Maar daar zijn deze beestjes alleen maar van gaan houden. Oma Sarabia's recept is, "als je geprikt bent, smeer een beetje VICKS erop'".  Geloof me maar, dat werkt een stuk aangenamer (helpt ook tegen beten van grotere insecten). LET OP(!) tegen beten van andere dieren helpt het niet... Mijn eigen ervaring, is dat ook 'Tijgerbalsem  wel kan helpen. Terwijl ik dit schrijf, heb ik een net een verse Maribomba uit de lucht gemept, en op mijn toetsenbord tentoongesteld.

 

De hele dag bij het huisje gebleven, met wisselend weer, af en toe een zonnetje, dan weer een flinke sproeibui, dan weer zon et cetera. Zo ging het wel een keer of 3-4 door.  Wel prettig voor de nodige lichaamsbeweging. We hebben in ieder geval onze beneden buren goed leren kennen "Sjèrrûl" en Martijn, ingezetenen van Zandvoort.  Gezellige middag is het geworden in ieder geval, zit het weer niet mee, dan doen we het maar zo....

Rond een uurtje of vijf, even naar de heropgebouwde en prachtig geworden "v/h Wah Sang", die nu hij rebuild is ook maar een andere naam heeft aangenomen. "Wat Son" dacht ik op de pui te zien.....   Alleen zoals de dames vast weleens hebben ervaren, bij het boodschappen doen in een nieuwe "super", waar vind ik nou.....? Dus ik liep daar ook als een kat in een vreemd pakhuis, de helft van de dingen vergeten, "want je gaat toch niet vanaf een briefje lezen...". Dan even Kèkè, een soort van ongeorganiseerde "buurtchinees" die heel lekkere producten kan fabriceren, alleen ziet die tent er niet uit.  Als ik destijds er niet op was gewezen, dat het eten zo goed was, dan had ik daar nooit een stap binnen gezet. Nou vandaag weer een kans om bij Chinees1 de boodschappen te halen, als we ergens vandaan komen.  Nog niet bekend wat de planning is, maar we gaan het zien, Que sera, sera......    Te mañan dushinan.