· 

Wat werd er, de afgelopen dagen, zoal geschreven over de Interim-trainer van FC Volendam, Michael Dingsdag


Dingsdag twijfelde in te stappen bij Volendam: 'Alle brandjes in spelersgroep geblust'

NOS Voetbal•vandaag, 13:36   (klik op de foto)
NOS Voetbal•vandaag, 13:36  (klik op de foto)

 

Er zijn slechtere plekken om je debuut als hoofdtrainer te maken, maar voor Michael Dingsdag zal de wedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip vooral in het teken staan van de neuzen weer dezelfde kant op krijgen.

 

"Ik ben van de uitdagingen", spreekt de voormalig verdediger monter een dag nadat hij is aangesteld als interim-trainer van FC Volendam. "Ik sta achter mijn visie en idee van voetballen. Het is zeker een uitdaging om nu proberen punten te sprokkelen. Ik kan het alleen maar beter dan hoe het tot nu toe is gegaan."

 

Dingsdag, die wordt geassisteerd door Regillio Simons en Frank van der Geest, moet voorlopig de meubelen redden bij de Volendammers. De oud-speler van onder meer Vitesse en sc Heerenveen werd dinsdag aangesteld als interim, nadat Matthias Kohler op non-actief was gesteld. Zijn positie was volgens de clubleiding van Volendam niet meer houdbaar.

Het is de bedoeling dat Dingsdag, voorheen een van de assistenten van Kohler, tot aan de winterstop op de bank zit. Dat betekent dat hij morgenavond tegen Feyenoord de eindverantwoordelijke is en dat hij op zaterdag 12 december de uitwedstrijd tegen zijn oude club sc Heerenveen gaat coachen.

 

De 41-jarige Dingsdag stond woensdag voor het eerst voor de groep en speelt een dag later dus in De Kuip met zijn team. Wat kan hij op zo'n korte termijn eigenlijk doen voor zijn spelers?

 

"In ieder geval proberen de jongens weer met de gezichten de goede kant op te krijgen", zegt hij stellig. Maar is dat ook gelukt? "Ik kan nu mooi ja zeggen, maar dat moet morgen natuurlijk blijken. Maar iedereen stapt met een schone lei binnen en alle kleine brandjes zijn intern geblust in de spelersgroep. Het vertrouwen is uitgesproken richting de staf die er nu staat."

 

Dingsdag liet weten hoe hij de afgelopen week heeft beleefd. "Als pittig. Ik wilde hoofdtrainer worden, ooit een keer. Ik had niet verwacht dat het op deze manier zou gebeuren."

 

Aarzeling was er wel bij de oud-verdediger, die zijn lot in de handen van de spelers legde voordat hij ja zei toen FC Volendam hem vroeg in te stappen.

 

"Ik heb wel getwijfeld. Ik heb de jongens eerst gevraagd of ze er wel honderd procent achter staan. Ze moeten wel allemaal op die kar springen en als er maar een of twee zijn die de kar tegenhouden dan heeft dat ook gevolgen voor mijn eigen toekomst, terwijl ik nog niet eens het papiertje heb."

 

 

 


Michael Dingsdag staat bij Volendam voor loodzwaar debuut als hoofdtrainer in De Kuip

Michael Dingsdag is in ieder geval tot aan de winterstop hoofdtrainer van FC Volendam. De 41-jarige oud-verdediger was als assistent van de dinsdag op non actief gestelde Maththias Kohler al verbonden aan de nummer zeventien van de Eredivisie en wacht nu een loodzwaar debuut op de bank. Donderdag gaat Volendam immers in De Kuip op bezoek bij regerend landskampioen Feyenoord. 

 

Het vertrek van Kohler hing al even in de lucht, maar werd dinsdag dan eindelijk officieel. Het thuisduel met PEC Zwolle van afgelopen zaterdag blijkt dus tóch zijn laatste op de bank te zijn geweest. In zijn vijftiende wedstrijd als hoofdverantwoordelijke leidde de Duitser de club uit het vissersdorp voor de elfde keer naar een nederlaag. Volendam hield een helft stand tegen de Zwollenaren, maar werd in de tweede helft volledig overlopen met een flinke oorwassing tot gevolg: 0-5.

 

Inmiddels is duidelijk dat Dingsdag voorlopig de taken van Kohler op zich zal nemen. Op de clubsite zegt hij: "Als de club en de spelers een beroep op mij doen, ben ik vanzelfsprekend bereid de club te ondersteunen." Dingsdag zal op de bank worden vergezeld door keeperstrainer Frank van der Geest en Regillio Simons, de vader van Oranje-international Xavi Simons, die al assistent was bij Jong Volendam.

 

Dingsdag staat donderdag in De Kuip voor het eerst op eigen benen. Na zijn actieve loopbaan, die hem langs clubs als Vitesse, sc Heerenveen, FC Sion en NAC Breda leidde, begon hij zijn trainersloopbaan bij die laatste club. In Breda werkte hij als jeugdtrainer en had hij later de Onder-19 en Jong NAC onder zijn hoede. Daarna stapte Dingsdag over naar Telstar, waar hij als assistent van Andries Jonker en Mike Snoei werkte en de Onder-21 onder zijn hoede had, voordat hij afgelopen zomer neerstreek in Volendam.


FC Volendam heeft nieuwe trainer op het oog voor in De Kuip en wil ook ESPN-analist binnenhalen

 

FC Volendam hoopt dat Michael Dingsdag tijdelijk het roer overneemt als trainer. Hij is gepolst om donderdag als interim-coach op de bank te zitten tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord, melden bronnen rondom de spelersraad aan De Telegraaf

 

 

Vrijdag kondigde trainer Matthias Kohler aan te zullen opstappen, samen met de rest van 'Team Jonk'. Als dat inderdaad gebeurt, dan zou Dingsdag de beoogde opvolger zijn. Het vertrek van Kohler is nog niet officieel bevestigd. Volgens De Telegraaf is verder Frans ten Berge de beoogde nieuwe algemeen directeur. Opvallend, want hij werd vorige week als zakelijk directeur op non-actief gesteld toen een vernietigend rapport van twintig pagina’s over hem naar buiten kwam.

De krant meldt verder dat Volendam het voornemen heeft om de inactieve technische klankbordgroep nieuw leven in te blazen. De oud-spelers Arnold Mühren, Jack Tuyp en Frans Hoek en voormalig FC Volendammer en ESPN-analist Kees Kwakman moeten daar (opnieuw) deel van gaan uitmaken. Pier Tol zou vooralsnog hebben bedankt

 


Ambitieuze Dingsdag helpt FC Volendam uit de brand: "Van vroeg tot laat op de club"

FC Volendam maakte vandaag bekend dat Michael Dingsdag tot aan de winterstop de interim-coach zal zijn bij de nummer zeventien  van de eredivisie. De Amsterdammer kende een lange en geslaagde carrière als speler en maakt als trainer nu ineens grote stappen. "Het verbaast me niets dat hij trainer is geworden", zegt zijn oud-trainer Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek was twee seizoenen de coach van Michael Dingsdag (r) bij sc Heerenveen - Foto: OrangePictures/Cees van Hoogdalem...   (Aangepast 5 december 2023, 17.35 uur · Door Frank van der Meijden)
Gertjan Verbeek was twee seizoenen de coach van Michael Dingsdag (r) bij sc Heerenveen - Foto: OrangePictures/Cees van Hoogdalem... (Aangepast 5 december 2023, 17.35 uur · Door Frank van der Meijden)

De nu 41-jarige Dingsdag speelde in zijn carrière meer dan vierhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal, waarvan het merendeel bij sc Heerenveen. Gertjan Verbeek, twee jaar lang zijn trainer in Friesland, herinnert zich de centrale verdediger nog goed. "Michael was een speler die heel goed wist wat zijn beperkingen waren. Namelijk zijn snelheid en wendbaarheid. Maar zijn sterke punten waren zijn spelinzicht en zijn communicatie."

Discussie

"Het verbaast me niets dat hij trainer is geworden. Hij was heel erg met het spelletje bezig", vertelt Verbeek. "Hij had altijd een idee. Ik was het overigens niet altijd met hem eens, maar als we dan een discussie hadden, ging dat wel op een hele normale manier."  Aldus zijn voormalige trainer Gertjan Verbeek

 

 

 


"Hij had zijn bekkie wel in het midden"

Voormalig teamgenoot Gerry Koning

In 2008 speelde Dingsdag met Gerry Koning in de verdediging bij Heerenveen. Net als Verbeek prijst Koning de communicatieve vaardigheden van Dingsdag. "Hij kon het altijd heel goed neerzetten achterin. Hij was daarnaast vooral een meevoetballende verdediger", vertelt Koning. "Hij had het ook niet zo op het krachthonk. 'Gewoon de bal aan de goede kleur geven, dan komt alles goed', zei hij dan."

 

"Hij was ook wel een grappenmaker en hij was erg mondig. Hij had zijn bekkie wel in het midden", aldus Koning. 

 

 

 

Na zijn carrière als voetballer haalde Dingsdag zijn trainerspapieren, al is hij nog niet in het bezit van het allerhoogste diploma. Via Jong NAC Breda kwam hij in 2021 bij Telstar terecht. In Velsen-Zuid werkte hij als assistent met Anthony Correia, voor Andries Jonker en Mike Snoei. 

 

 


"Hij verzette altijd heel veel werk en hij was van vroeg tot laat op de club aanwezig" oud-collega Anthony Correia

 

"Hij verzette altijd heel veel werk en hij was van vroeg tot laat op de club aanwezig", vertelt Correia. "Als veldtrainer is hij heel enthousiast en verbaal enorm aanwezig. Hij is een echte aanjager. Dat typeert hem het beste. Altijd een vrolijke noot en een goed gevoel voor humor. In het spelershome was hij ook altijd bezig met de spelers. Als trainer kun je zo verbinding maken met een groep."

 

Correia: "Michael wil graag slagen in het voetbal. Dat merk je aan alles. Hij trekt er heel hard aan. Ik hoop dat hij bij FC Volendam voor even een bepaalde rust kan creëren. "

 

Dingsdag leidde vandaag zijn eerste training en gaat donderdag met FC Volendam op bezoek bij Feyenoord (aftrap 21.00 uur). De laatste wedstrijd voor de winterstop is zaterdag 16 december uit tegen sc Heerenveen. 


Noodgedwongen, maar 'ready' moet nieuwe coach Dingsdag 'brandjes blussen' bij FC Volendam

Spannende dagen voor Michael Dingsdag. Plotsklaps is de geboren Amsterdammer de nieuwe tijdelijke trainer van FC Volendam. "Wel bijzonder in deze periode, alleen is de vraag of je het wel op deze manier wilt", stelt Dingsdag zichzelf de vraag. Slechts twee trainingen heeft de oefenmeester de tijd om zijn ploeg voor te bereiden op de uitwedstrijd van morgenavond tegen Feyenoord

Zijn duidelijke stem met licht Amsterdams accent Schalt over het hoofdveld van FC Volendam. Het is nog even wennen, maar Michael Dingsdag laat zich duidelijk gelden op de laatste training richting de uitwedstrijd tegen Feyenoord. "Alle kleine brandjes moeten we blussen en dat we weer met z'n allen op de kar springen", laat Dingsdag wat mysterieus weten. Wat concreet zijn boodschap was tegen de ploeg wil de nieuwe trainer niet zeggen. "Morgen na de wedstrijd geef ik daar een antwoord op."

 

 

Druk op de foto en bekijk het filmpje van TV-NH
Druk op de foto en bekijk het filmpje van TV-NH

 

 

Twee plannen 

 

"Er waren twee plannen", blikt Dingsdag terug op afgelopen dagen. "Plan A was dat Matthias Kohler verder zou gaan en plan B was of ik ready zou zijn om het over te nemen."

 

Na een zeer hectische week mag Dingsdag de lastige taak vervullen om punten te pakken in de twee uitwedstrijden (Feyenoord en sc Heerenveen) en zorgen dat er weer wat rust ontstaat in het vissersdorp.

 

Dubbelklus 

Voor Dingsdag is het zijn eerste klus als eindverantwoordelijke op het hoogste niveau. Deze zomer maakte de geboren Amsterdammer de stap van Telstar naar FC Volendam. In Velsen-Zuid assisteerde hij samen met Anthony Correia hoofdtrainer Mike Snoei. En dit seizoen zou hij zich samen met Regillio Simons ontfermen over de beloften van Volendam. Dat blijven de twee ook doen en daarnaast leidt het duo de huidige nummer zeventien van de eredivisie. "Dit is extra, we nemen de aankomende twee wedstrijden de honneurs waar."

 

Dispensatie 

 

Op dit moment beschikt Dingsdag nog niet over de juiste trainerspapieren en dat betekent dat hij niet te lang eindverantwoordelijke mag zijn voor FC Volendam. "Ik mag vijf wedstrijden als dispensatie-trainer voor de groep staan". Zijn assistent Simons heeft wel het hoogste diploma behaald. In Rotterdam begint Feyenoord - FC Volendam om 21.00 uur. NH Sport doet verslag tijdens de wedstrijd via site en sociale kanalen. Na afloop spreken we met de Volendamse hoofdpersonen.