· 

20240505 FC Volendam-Ajax 1-4 (0-1)

Bennamar scoort de 1-4 en redt de eer voor FC Volendam.....
Bennamar scoort de 1-4 en redt de eer voor FC Volendam.....

 

FC Volendam komt ondanks alle inspanningen niet naast of voorbij Ajax, rust 0-1, eindstand 1-4.....


Een kort verslagje in "helikopter view" over de wedstrijd FC Volendam - Ajax... Zondagmiddag 14:30u. de belangrijke wedstrijd van de "wijdbroeken" tegen de kwakkelende Amsterdammers.  Dat het voor beide partijen een lastige opgave zou gaan worden, werd na het eerste fluitsignaal van arbiter Alex Bos, ook bewaarheid. De bezoekers speelden een behouden partij alsof het moest gebeuren, maar ze hier niet echt te veel moeite voor wilden doen. De "FC" daarentegen wilden er voor gaan maar hadden, in dit zeer jonge team, de mogelijkheden niet echt voorhanden.  Toch speelde de "FC" zeker niet slecht en konden ze in het voorzichtige spel, en behouden tempo van Ajax best meekomen. Het verschil tussen beide teams was voornamelijk in de "puntspelers" te vinden. Ajax heeft een beuker voorin, die zijn billen erin draait, en wel ziet waar het schip strand, maar de bal kan vasthouden. De thuisploeg vandaag vanwege ziekte  van Regilio Simons, interim trainer Michael Dingsdag aan het roer, heeft daar een nog te onervaren "spierbonk" van amper 19 jaar staan, waar de bal  controle nog ontwikkeld moet worden. Hierdoor kregen de middenvelders bij de bezoekers juist meer tijd om bij te sluiten, en bij de Volendammers niet....

 

Zoals gezegd speelde FC Volendam mee, en leek juist in het begin de wind eens mee te hebben. Met een wilde actie van Ajax keeper Rulli, werd aanvoerder Damon Mirani tegen de grond gewerkt, Dit zonder dat de goalie bij de bal kon komen. Toch besloot de "MiB" corner. Hij werd overruled, na fel protest van de Volendammers, door de VAR, om eens te gaan kijken. Het stadion schreeuwde om de penalty, echter de leidsman besloot na het zien van de overtreding, dat er een buitenspel geval vooraf was gegaan. De NOS wist het als volgt, zoals altijd zeer Ajax gekleurd te benoemen "De thuisploeg meende een strafschop te verdienen na een buiteling van Damon Mirani over Ajax-doelman Gerónimo Rulli". Wees eens wat minder top drie gekleurd, onafhankelijke NOS...
Over en weer waren er slechts enkele kleine mogelijkheden, waarbij ook keeper Mio Bakhaus zijn kunsten weer kon laten zien. Toch moest de goalie in de eerste helft één keer buigen voor een harde pegel van Kenneth Taylor, nadat de bal randje "16" werd teruggelegd. Bijna 2 minuten later kon Zach Booth de bal opbrengen, en voor het doel gooien. Vivaldo Semedo zette zijn hoofd ertegenaan, echter de bal ging net over het Ajax doel. Tot aan de rust veranderde er niets in het spelbeeld, noch de stand.

 

De rust was één minuut achter de rug, toen Darius Johnson zijn directe tegenstander de hielen liet zien. Met een fraaie lob verschalkte hij de Ajax doelman, echter de bal kwam binnenkant paal terug in de handen van de doelman. Kort hierna was er geen Ajax verdediger voor nodig op de inzet van Calvin Twigt, die zijn ploegmaat Vivaldo Semedo raakte, i.p.v. de gelijkmaker afdrukte. Dan mocht Ajax via de rappe Mika Godts over de linkerkant opstomen. Hij speelde rond het uur in duel met Brian Plat de bal voor de goal, waar de Volendam-doelman de bal weg tikte juist in de voeten van Chuba Akpom, die de bal binnen tikte 0-2 (59'). De 0-3 kwam weer op naam van Taylor, die redelijk vrijstaand van afstand kon binnen trappen (70'). Dat ook de bonkige Ajax-spits toch nog kon scoren, was te danken aan het knietje in de dij van Damon Mirani, waarna hij een vrije doortocht had,  en de bal in de verre hoek kon schieten, en Bakhous wederom kansloos liet, 0-4 (77'). Een goede scherpe tackle van Brian Plat leverde Volendams balbezit op. Op de Volendammer rechterflank was "roadrunner" Zach Booth, die Jarrel Hato achterliet, en de bal knap voor de goal trapte.  Hier was de zojuist ingevallen Benaissa Benamar aanwezig, die de bal met het hoofd (zie foto) binnenkopte, 1-4 (80'), en tevens de eindstand.... Met dit resultaat was het lot voor de thuisploeg bezegeld en de degradatie een feit... (RR)

 

Scoreverloop:
25' Kenneth Taylor 0 - 1
59' Chuba Akpom 0 - 2
70' Brian Brobbey 0 - 3
77' Kenneth Taylor 0 - 4
80' Benaissa Benamar 1 - 4

Opstelling FC Volendam: Mio Backhaus; Brian Plat, Damon Mirani (76' Benaissa Benamar), Josh Flint, George Cox; Calvin Twigt, Luke Le Roux (81' Myron Mau-Asam), Milan de Haan (66' Imran Nazih); Zach Booth, Vivaldo Semedo (66' Oskar Buur), Darius Johnson (76' Achraf Douiri).


Opstelling Ajax: 
Gerónimo Rulli; Devyne Rensch, Josip Šutalo, Ahmetcan Kaplan, Jorrel Hato; Sivert Mannsverk (71' Steven Berghuis), Jordan Henderson (81' Silvano Vos), Kenneth Taylor; Chuba Akpom (88' Julian Rijkhoff), Brian Brobbey (81' Kian Fitz-Jim), Mika Godts (71' Branco van den Boomen).

 

(Statistieken via website FC Volendam )