· 

20240512 FC Twente-FC Volendam 7-2 (5-2)

Een sluwe overtreding van Sem Steijn op Barry Lauwers leidt de 4-2 in, geen sanctie van de VAR
Een sluwe overtreding van Sem Steijn op Barry Lauwers leidt de 4-2 in, geen sanctie van de VAR

 

Zevenklapper van FC Twente tegen opportunistisch- tegen frank en vrij voetballend FC Volendam, 7-2 (5-2)


Even een verslagje in "helikopter view". Zondagmiddag hadden de mannen uit het bekenste vissersdorp van Nederland, een schier onmogelijke taak, om de tweede "runner-up" van de competitie FC Twente het hoofd  te bieden. Dat dit laatste een beetje letterlijk zou zijn had niemand bevroedt. Gemotiveerd- opportunistisch en vrijuit starten de mannen de wedstrijd, en lieten er geen gras over groeien. Was het in de tweede minuut al een goal van Robert Muhren die terecht afgekeurd werd, wegens buitenspel, was het Damon Mitrani, die in een min of meer vrijerol, op het middenveld opstoomde en de schier onpasseerbare FCT-goalie Lqrs Unnerstall het nakijken gaf, 0-1 ('4). De gehaaide Robert Muhren was de aangever, en "jonkie" Mees Hilgers te vlug af.  De slimme Ricky van Wolfswinkel was aanvoerder Xavier Mbuyamba, terug na lange tijd, te snel af, en met een fraaie lob was ook Barry Lauwers kansloos, 1-1 ('9)... Ook werd er een goal afgekeurd van FC Twente, waardoor er binnen 10 minuten 2 goals en twee buitenspeldoelpunten gepasseerd. De sterk- en geraffineerd spelende Sem Steijn, had een aardige "swalbe", na het op de hielen trappen van Volendam Luk Leroux, maar de VAR kwam ook dit keer de bezoekers te hulp, vanwege eerder "buitenspel" ('19). 

 

FC Volendam speelde frank en vrij en zonder angst, en dat betaalde zich uit. Weer was het Damon Mirani die de stand voor de "FC" op 1-2 zette, na een corner van Achraf Douiri ('21)... Twee minuten later was het Ünüvar die de 2-2 aantekende, waarschijnlijk na wederom eerder buitenspel lopen van Steijn... Helaas was de "ass. MiG" onvoldoende snel omgeschakeld, om dit te zien, en te vlaggen... Bij enkele situaties lieten de achterhoede spelers hun goalie wel in de steek. Toen ging het even snel, eerst was het Robin Pröper die de 3-2 uit een corner van Gijs Smal, via de onderkant lat binnen kopte ('37). Dan een geniepige elleboogstoot (zie foto) van Steijn, op Barry Lauwers. De bal kwam onvoldoende ver, en in tweede instantie door Youri Regeer in het doel geschoten, 4-2 ('40)... Drie minuten later was het de sterk spelende "lastpak" Steijn die 5-2 als ruststand liet aantekenen, nadat Van Wolfswinkel de bal had "afsnoept" bij Mbuyamba('43) en de bal voorgaf... 

 

Na rust, met Josh Flint (Xavier Mbuyamba) en Calvin Twigt (Milan de Haan) in de ploeg, een iets behoudender FC Volendam, mede doordat er op bijna iedere positie kwalitatief beter werd gespeeld, en dus door FC Twente terug werd gedwongen.  Toch waren het Robert Muhren (2x) en Darius Johnson, die een mooie kans kregen om de achterstand te verkleinen. De eerste had bij zijn eerste inzet het vizier niet scherp, en bij de tweede een te zacht ingeschoten bal. Johnson werd bij zijn "run" naar de "16" enkele spelers omspeeld. Echter bij Darius Johnson werd er net buiten het penaltygebied door Mees Hilgers een overtreding gemaakt, en raakte hij uit balans de bal te zacht. Een vrijetrap randje "16" had het oordeel moeten zijn door, de naar mijn mening af en toe nogal "Rood" fluitende MiG, Allard Lindhout. Het duurde tot aan de 69e minuut toen Sem Steijn de bal, voor de 6-2, achter de "FC" doelman tikte, en hij bijna 5 minuten later ook nog de 7-2  eindstand achter de kansloze doelman krulde, uit een vrije trap... Al met al voor iemand in het team toch nog een leuke middag, Caner Demircioglu mocht zijn ere-divisie debuut maken in het eerste team van FC Volendam (RR)