· 

BSR Interview: Sabir Agougil na NAC U19 – ADO U19


BSR Interview: Sabir "Saba" Agougil na NAC U19 – ADO U19


NAC Onder 19 won zaterdagmiddag met 5-2 van ADO Den Haag. Op Sportpark Heksenwiel boekte de O19 zo de tweede zege van de voorjaarsreeks. De uitslag doet het misschien niet vermoeden, maar het was bij vlagen een moeizame wedstrijd voor NAC, zo vond ook Sabir Agougil. De middenvelder speelde de hele wedstrijd mee en wij spraken hem na afloop.

De eerste wedstrijd van de voorjaarsreeks werd nog met 2-0 gewonnen van PEC Zwolle. De twee wedstrijden daarna gingen allebei verloren (4-1 bij Willem II, 1-0 bij Vitesse). Volgens Agougil ligt de reden daarvan bij de ploeg zelf. “Vaak zijn we voetballend wel beter. Het is dan dat we scorend vermogen missen. Vandaag hebben we het gewoon goed gedaan.”

NAC O19 had in delen van de wedstrijd de controle en vooral na de tegendoelpunten kreeg het het  lastig met ADO. Agougil is kritisch en ziet nog verbeterpunten. “Het was een slordige wedstrijd. Aan het begin was het nog een beetje zoeken. Op zich spelen we af en toe goed onder de druk van de tegenstander uit. Al met al hebben we goede dingen laten zien.” De ploeg had het een aantal keer achterin moeilijk. Dat lag vooral aan het feit dat de communicatie niet goed verliep. “Vaak met de lopende man was het moeilijk om de communicatie goed te houden. De trainer heeft ons in de rust erop aangepakt dat we moeten praten met elkaar. Dat hebben we in de tweede helft goed gedaan vind ik.”

 

Verdedigende problemen

De problemen achterin komen ook deels doordat trainer Michael Dingsdag moest improviseren met de opstelling. Zo waren Verburgt, Said en Van Dijk afwezig door blessures. Hierdoor speelde middenvelder Wensink op de rechtsachter positie. In het centrum van de verdediging stond Luc Marijnissen, normaal speler van NAC Onder 17. Jayden Mendes Delgado, ook van NAC Onder 17, kwam als invaller in het veld om Wensink af te lossen. Agougil vindt dat de jonge jongens het goed hebben ingevuld. “Een paar foutjes, maar dat hoort erbij. Ze zijn nieuw in de Onder 19, het is een ander niveau, maar ze hebben het goed gedaan.”

Over zijn eigen spel was hij iets minder positief. “Ik heb niet het beste van mezelf laten zien deze wedstrijd. Aan de bal was het wat minder, maar ik heb wel gewoon arbeid geleverd voor het team.” Vooral bij acties liep de 18-jarige Agougil zich regelmatig vast. De oplossing die hij voor zichzelf had was redelijk simpel. “Als het niet goed gaat moet je op het technische vlak terug naar de basis en dat heb ik gedaan.”

 

‘Maak je klaar, maak je klaar’

Agougil heeft voor zichzelf nog een doelstelling dit seizoen en dat is niet de minste. “Ik wil zo snel mogelijk aansluiten bij het eerste elftal, wie weet dit jaar al mijn debuut maken. Gewoon mezelf laten zien op de trainingen van het eerste.” De middenvelder, geboren in Etten-Leur, speelt al sinds 2013 in de jeugd van NAC en tekende een jaar geleden zijn eerste profcontract. Sindsdien heeft hij zijn wedstrijden alleen voor NAC O19 en Jong NAC gespeeld. Voor de wedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Excelsior zat hij bij de wedstrijdselectie en in die laatste wedstrijd maakte hij zelfs bijna zijn debuut. “Jordan van der Gaag had een beetje last. Een teamgenoot zei toen ‘ja, maak je klaar, maak je klaar’. Ik was best wel zenuwachtig.” Van een debuut kwam het niet, maar Agougil blijft geduldig. “Ik wacht gewoon op mijn kans en als ik die krijg ga ik er vol voor.”

Ook een debuut voor het nationale jeugdelftal van Marokko was ooit dichtbij. Hij zat al eens bij de voorselectie van Marokko O17 en werd opgeroepen voor trainingsstages. Tot minuten in het shirt van Marokko kwam het nog niet, al kan dat binnenkort veranderen. “Ik heb nog wel contact met de scout en die wil mij binnenkort weer oproepen. Nu wil ik mezelf laten zien bij de Onder 19. Wie weet komt de stap dat ik een wedstrijd kan spelen voor de nationale ploeg.”